Alles wat je moet weten over Structured Data voor SEO

Als je je bezig houdt met SEO, dan is je doel waarschijnlijk om op de eerste positie te komen met een relevant zoekwoord. Geweldig streven natuurlijk! (Iets waar Linkbuilding je zeker mee kan helpen 😁)

Maar wist je dat er veel meer data is waar je mee kunt spelen? In dit blog leggen we je alles uit over Structured Data en op welke manieren je dit kunt toepassen voor je eigen website.

Wat is Structured Data?

In het kort is structured data alle extra content (data) die een zoekmachine uit je website kan ‘trekken’ om deze binnen de SERP (search engine results page) te tonen.

Door het opmaken van structured data kun je bijvoorbeeld je bedrijfsadres aan Google bekend maken. Google leest dit en zal deze dan automatisch toevoegen binnen Google Maps. Hiermee kunnen gebruikers gemakkelijk je locatie vinden en navigeren.

Óf denk bijvoorbeeld aan het uitlezen van je openingstijden uit je contactpagina of footer die zoekers direct voorgeschoteld krijgen met extra informatie.

Naast dat je website aantrekkelijker wordt om aan te klikken, draagt het ook bij aan de gebruikersvriendelijkheid.

Welke Structured Data kan ik gebruiken?

Geloof het of niet, maar structured data heeft een zeer grote community en om de zoveel tijd komen er nieuwe opties bij die je kunt gebruiken. Een complete database met alle opties kun je vinden op Schema.org.

Aangezien er in totaal meer dan 800 losse eigenschappen bestaan, zullen we voor nu alleen de meest gebruikte (en meest aangerade) structured data benoemen.

Rich Snippets

Het eerdere genoemde voorbeeld van je bedrijfsadres tonen via Google Maps hoort samen met het tonen van reviews en afbeeldingen onder de naam ‘rich snippets’. Deze snippets veranderen het uiterlijk van je pagina binnen de zoekmachine.

Deze rich snippets verhogen het vertrouwen van je pagina en trekken sneller de aandacht dan pagina’s die het niet tonen.

rich snippets structured data
Voorbeeld van de ‘review’ en ‘featured image’ rich snippets.

FAQ (Veelgestelde vragen)

Google staat misschien bekend als zoekmachine, maar het is eigenlijk meer een antwoordmachine. Door de FAQ functie op je website te gebruiken kan Google zien of je antwoord geeft op relevante (en veel bezochte vragen). Als waardering heb je kans om uitgelicht te worden binnen de zoekresultaten.

Wij van de Linkbuilders raden deze vorm van structured data altijd aan, omdat het gemakkelijk is toe te passen en het snel resultaat oplevert. Plus je pagina krijgt er iets meer body door.

faq structured data
Een voorbeeld van het gebruik van FAQ structured data.

Breadcrumbs

Wellicht was het je al opgevallen op onze site. Wij maken ook gebruik van broodkruimels (breadcrumbs). Deze data is zo waardevol geworden dat Google besloten heeft dit standaard weer te geven vanuit zichzelf. Het is dus niet vereist om het binnen je site te gebruiken, maar we raden dit wel aan.

Door je breadcrumbs alsnog te tonen maak je het voor de bezoeker iets makkelijker om binnen je site te navigeren. Ook voegt een breadcrumb automatisch een interne link toe aan je pagina (namelijk die van de hoofdpagina en homepage).

Carrousel

Één van onze favoriete functies is de carrousel. Door deze structured data in je website te integreren kun je artikelen nog beter uitlichten binnen Google. Elk item binnen deze carrousel biedt ook weer de mogelijkheid om meer data te tonen (denk bijvoorbeeld aan een afbeelding, reviews, tijd, prijs etc.).

carrousel structured data
Een carrousel voorbeeld voor de zoekterm: ‘Appeltaart recepten’

Bovenstaand zie je een voorbeeld van een carrousel voor de zoekterm ‘appeltaart recepten’. Naast de standaard informatie (afbeelding en titel), zie je ook extra informatie (waardering, tijd en ingrediënten).

Hier kun je ook mooi zien dat sommige structured data niet juist is ingevuld en er vreemde informatie verschijnt. Het is de taak van de marketeer of developer om dit in orde te maken.

Local business

Met de local business data toon je Google meer informatie over jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan: telefoonnummer, e-mailadres, openingstijden en waarderingen. Deze data valt ook onder het gebruik van “rich snippets”, maar aangezien wij deze snippet standaard inbouwen willen wij deze toch even apart uitlichten.

Deze functie is erg geschikt voor e-commerce bedrijven met een fysieke winkel.

Zelf Structured Data inbouwen

Wij van de Linkbuilders hebben veel ervaring met het adviseren en inbouwen van de juiste structured data voor jouw website of webshop. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, zodat er geen vreemde informatie van jouw website op het internet verschijnt (zie het carrousel voorbeeld in dit blog).

Wil je meer weten over structured data? Neem gerust contact óf lees eerst over onze maatwerk oplossingen.

Maandelijkse linkbuilding

Pakket Starter

Een uitstekend linkbuilding pakket voor de kleine ondernemer die doeltreffend wilt scoren op ongeveer 2 tot 4 zoektermen. Krijg maandelijks de volgende links:

 • 2 Startpagina.nl backlinks
 • 15 startpagina backlinks
 • 2 Partner-blog backlinks
 • 5 Homepage-blog backlinks
 • 3 Content blog backlinks
 • Toegang tot ons Linkbuilding Dashboard
Tot 31% korting! v.a. 219 per maand
Bekijk pakket
Meest gekozen

Pakket Pro

Pakket Pro is voor ondernemers die een lange termijn linkbuilding strategie willen inzetten om hun google positie stevig te verbeteren. Krijg maandelijks de volgende links:

 • 5 Startpagina.nl backlinks
 • 20 startpagina backlinks
 • 5 Partner-blog backlinks
 • 10 Homepage-blog backlinks
 • 5 Content blog backlinks
 • Toegang tot ons Linkbuilding Dashboard
 • Zoekwoorden check op relevantie
Tot 24% korting! v.a. 469 per maand
Bekijk pakket

Pakket Elite

Met dit pakket weet je zeker dat je jouw online doelen gaat behalen. Met een lange termijn strategie verover je zeker belangrijke posities binnen elke zoekmachine.

 • 5 Startpagina.nl backlinks
 • 20 startpagina backlinks
 • 20 Partner-blog backlinks
 • 10 Homepage-blog backlinks
 • 10 Content blog backlinks
 • Toegang tot ons Linkbuilding Dashboard
 • Zoekwoorden check op relevantie
 • Uitgebreide maandelijkse rapportage
Tot 25% korting! v.a. 969 per maand
Bekijk pakket
Alles wat je moet weten over Structured Data voor SEO

Start nu met linkbuilding!

Bekijk alle pakketten